Sarmale cu varză dulce
După episodul de la Vadu sarmale în varză murată, acum facem sarmale din varză dulce! La Bradu! Aventură cu totul și cu totul inedită pentru mine! Stau cuminte pe un scaun din bucătărie, în timp ce mama opărește varza întreagă și scoate, pe rând, foi translucide, străbătute de nervúri sinuoase, groase înspre cotor și diafane spre capătul elipsoidal al frunzelor... Sarcina mea, să “potrivesc” de sare și condimente umplutura, dar m-am aventurat să și înfășor câteva... Fascinația lucrurilor deloc simple, varza care se transformă în fâșii înguste, cât firul de ață, sub degetele experte ale mamei, ierburile ce foșnesc greu și umplu aerul de arome de câmp copt în soare... Piper proaspăt măcinat, foi victorioase de laur, cimbru iute și mărar indispensabil... cer voie să torn în oală un pahar de vin alb, sec, primesc aprobare. Acum oala uriașa, așezată pe câteva țigle, bolborosește pe plita de fontă, în bucătăria de vară. Avem musafiri.